Hogyan válasszunk kókuszvizet

A kókuszvíz kiválasztásánál több szempontot érdemes figyelembe vennünk, de az első és legfontosabb, hogy csak 100%-os gyümölcslevet vásároljunk. Forgalomba hoznak aromásított, cukrozott termékeket is, ezek fogyasztása egészségtudatos életvitel mellett szóba sem jöhet.

Közvetlenül a zöld kókuszból

Ha be tudunk szerezni eredeti, zöld kókuszt, akkor közvetlenül ennek a levét fogyasszuk, ahogy a természet megalkotta! Trópusokon fillérekért kapható minden sarkon, de Magyarországon is elérhető, csak egy kis utánajárást igényel. A zöld kókusz nem keverendő össze az áruházakban kapható barna kókusszal, ez utóbbi létartalma sokkal kevesebb, és teljesen más összetételű (lásd írásunk a kókusztejről).

Ha nem jutunk hozzá friss gyümölcshöz, a második választásunk olyan palackozott termék legyen, amely hőkezelés helyett magas nyomáson tartósított. Ennél az eljárásnál a vizet magas nyomásnak teszik ki, ami a baktériumokat elpusztítja, ugyanakkor tökéletesen megőrzi a vitamintartalmat.

A legáltalánosabb palackozási mód a hőkezeléssel tartósítás, amely során a baktériumokat pasztörizálással ölik meg, bár így a termék minősége némileg változik. Az UHT eljárással feldolgozott termékek rossznak nem mondhatók, de ugyanúgy mások, mint a tehéntej esetében az eredeti és a dobozos.

1
0
0
%

Csak 100%-os kókuszvizet vásároljunk!

A 100% megjelölésű kókuszvizet a zöld kókuszdió megcsapolásával nyerik, és steril körülmények között üvegbe, műanyag- vagy Tetra-Pak palackba zárják.
Kereskedelmi forgalomba nem csak 100%-os gyümölcslé tartalmú italokat hoznak, így ezek csak részben tartalmazzák az eredeti folyadékot, a maradék rész víz, természetes és mesterséges aromák, és valamilyen cukor. Mondani sem kell, hogy ezek fogyasztása semmivel nem jobb, mint más cukrozott üdítőitaloké, így ezek vásárlását/fogyasztását mindenképp mellőzzük.

Kerüljük a sűrítményből készült italokat! Általánosan elmondható, hogy a gyümölcsök és a zöldségek a sűrítési eljárás során veszítenek természetes tápértékükből, így ha lehetőségünk van, akkor ne ezeket a termékeket részesítsük előnyben.

Magyarországon is megvásárolható, 100%-os italokat előállító gyártók termékei (a lista betűrendben van, és folyamatosan bővítjük): CoCos, Dr. Antonio Martins, Gococo, Indi Coco, KOH Coconut, Philippine.

BIO

/

ORGANIC

A bio vagy angol elnevezéssel organikus gazdálkodás szabályai világszerte különbözőek, de általánosan azt jelenti, hogy az élelmiszer előállítása során nem alkalmaznak mesterséges hozamfokozókat, műtrágyázást, permetezést. Ha bio vagy organic megjelöléssel ellátott termékeket vásárolunk, az biztosan megfelel az adott országban használatos minősítési szabványnak.

Elterjedt minősítések

A lenti ábrán a leggyakrabban látható minősítési címkéket tekinthetjük meg, balról jobbra:
Európai Unió, USA, Franciaország, Németország, Magyarország, Ausztria

Elterjedt Bio és Organic minősítések a világon
Amit garantál a bio minősítés
  • szintetikus anyagok használatának mellőzése (műtrágyázás, rovarölő szerek, antibiotikumok)
  • genetikailag módosított (GMO) növények nem termeszthetők
  • a termelési földterületet a megelőző években sem kezelték hozamnövelő szerekkel
  • a bio és a nem-bio élelmiszerek egymástól szigorúan elkülönítve termelhetők, dolgozhatók fel, illetve szállíthatók
  • naplózandóak a termelt és eladott mennyiségek, így nyomon követhető a teljes termelési folyamat
  • a szabályok betartását szúrópróba-szerű ellenőrzésekkel biztosítják